Cilt: 13 Sayı: 2, 28.11.2022

Yıl: 2022

Araştırma

Prof. Dr. Abdülselam ARVAS Çankırı Karatekin Üniversitesi 0000-0002-7553-183X
Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri
Prof. Dr. Coşkun POLAT ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Bilgi Güvenliği Yönetimi, Bilgi Sistemleri Eğitimi, E-Devlet, Bilgi Görselleştirme, Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları, Açık Erişim, Arşiv, Bilgi Arama Davranışı, Bilgi Çıkarımı, Bilgi Etkileşimi, Bilgi ve Bilgi Kaynaklarının Organizasyonu, Dijital Küratörlük ve Koruma, Dokümantasyon, İnformetrik, Kayıt Tutma Bilişimi, Kütüphane Çalışmaları, Sosyal ve Topluluk Bilişimi, Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları (Diğer), Bilgi Alma ve Web Arama, Büyük Veri
Prof. Dr. Edina SOLAK University of Zenica
Dil Çalışmaları, Çeviribilim
Prof. Dr. Emre Şahin DÖLARSLAN ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Hizmet Pazarlaması, Pazarlama İletişimi, Pazarlama Yönetimi, Tüketici Davranışı, Ürün ve Marka Yönetimi, Siyasal Pazarlama
Prof. Dr. Ertan BEŞE Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Siyaset Bilimi ve Sosyal Bilimler ABD
Siyaset Bilimi
Prof. Dr. Hasan COŞKUN Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim
Prof. Dr. İlhan YILDIZ Çankırı Karatekin üniversitesi
Doç. Dr. Zuhal Yonca ODABAŞ ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Sosyoloji
Doç. Barış ÖZTUNA ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Politika, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Doç. Dr. Burhan ÇONKOR ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ, İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-8285-7969
Tefsir
Prof. Dr. Hatice YAZGAN ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7906-0062
Avrupa ve Bölge Çalışmaları, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri
Munther YAQOOB Musul Üniversitesi
Pazarlama
Fawwaz ALMSHHDANY Musul Üniversitesi
Kuran-ı Kerim Okuma ve Kıraat

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED)'nin amacı, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Eğitim, Sosyoloji, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset, İletişim, İlahiyat gibi sosyal bilimlere ait alanlarda hazırlanmış akademik araştırma makalelerin bilimsel bir çerçevede okuyucuya sunulmasını sağlamaktır.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED), Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bir yayınıdır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi yılda iki kez (Nisan, Kasım) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergimizde Edebiyat, Tarih, Coğrafya, İlahiyat, Eğitim, Sosyoloji, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset ve İletişim gibi sosyal bilimlere ait alanlarda hazırlanmış araştırma makalelerine yer verilecektir. SBED Sosyal Bilimler alanındaki her türlü çalışmayı kapsamaktadır. Dergide kuramsal ve analitik özgün çalışmalara yer verilmektedir. Dergiye sunulan bütün makaleler en az iki bağımsız hakem tarafından değerlendirilir. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED), çift kör değerlendirme ile yapılan uluslararası hakemli dergidir. Dergide, Türkçe ve İngilizce dilinde makaleler yayımlanmaktadır.



Derginin Yayın Dili: Türkçe olmakla birlikte, gerekli ve uygun görüldüğü durumlarda İngilizce, Almanca, Fransızca ya da yayın kurulunun kararıyla yaygın kullanıma sahip olan bir dilde yapılan yayımlara da yer verilmesi mümkündür.

Değerlendirme Süreci: Editörlerin şekil ön değerlendirmeye tabi tuttuğu yazılar içerik ve biçim bakımından incelenmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara, gönderilen makalenin kime ait olduğu konusunda da hakemlere bilgi verilmez. Hakem raporları gizlidir. Olumlu rapor alamayan makaleler yayınlanmaz ve yazarına iade edilmez; bu konuda idarî ve adlî sorumluluk kabul edilmez. Revizyon (Minör veya Major) istenen yazılar, gerekli değişiklikler için yazar(lar)ına geri gönderilir. Düzeltilmiş metni belirtilen süre içerisinde dergiye ulaştırmak yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Yayınlanan makalelerin her türlü telif hakkı Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine, hukuki ve bilimsel sorumlulukları ise yazar(lar)a aittir.

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜ DERGİSİ YAZIM KURALLARI

Dergide yayımlanması istenen yazılar, sosyal bilimler alanında, bilime katkısı olan özgün çalışmalar olmalıdır.

Dergi yazım kurallarına ulaşma için https://s7.dosya.tc/server21/hdxa5k/Sosyal_Bilimler_Enstitusu_Dergisi_Yazim_Kurallari.docx.html

YAYIN POLİTİKASI

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine gönderilen makaleler öncelikle ön inceleme sürecinde  yazım kuralları ve etik ilkelere bakımından tetkik edilir. Dergimizin yayın politikalarına uygun olduğu tespit edilen makaleler  hakemlere yönlendirilir.  Hakem  sürecinde kör hakemlik kuralları uygulanır. Hakem değerlendirme raporlarında haklarında revizyon talep edilen makaleler revizyonların tamamlanması için yazarlara iletilir. Revizyon sonrası tekrar değerlendirmede bulunmak isteyen hakemlere makale gönderilir. Hakem değerlendirmelerin sonucunda en az iki hakem tarafından yayımlaması uygun görülen makaleler yayın sürecine dahil edilir. 

YAYIN ETİĞİ
Çankırı Karatekin Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır
Yazarlar
o Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
o Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.
o Her ne kadar intihal taraması dergi tarafından yapılacaksa da akademik onursuzluk olan intihalin sonuçları tamamen yazara yönelecektir.
o Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir ve daha önce başka bir dergiye gönderilmiş olmamalıdır.
o Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır.
o Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
o Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
o Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
o Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.

Hakemler
o Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.
o Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirmeyi yapmak için gereken uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik gizliliğine riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.
o Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
o Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin düşüncelerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.
o Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
o Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
o Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.

Editörler
o Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.
o Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.
o Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
o Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
o Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
o Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
o Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.
Benzerlik Raporu / İntihal Taraması
Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan iThenticate veya Turnitin programı aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. İntihal tespit edilen çalışmalar Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Editörlüğü tarafından makale reddedilir. Yayımlanma talebiyle başvurulan her çalışma için benzerlik oranı raporu zorunludur. (Benzerlik oranı %12'yi aşanlar değerlendirmeye alınmaz).

ETİK KURULU İZNİ

ULAKBİM (TR Dizin) 2020 yılı ölçütlerine etik kurallarla ilgili bazı maddeler eklemiştir. Bu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir. Aday makaleleriniz lütfen bu maddelere göre düzenleyerek gönderiniz. Yazarlarımızın etik kurul onayı gerektiren çalışmalarında ilgili belgeleri temin etmesi ve çalışmalarıyla beraber sisteme yüklemesi gerekmektedir.

1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

2. Makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

3. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

4. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

5. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
* Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir

ERİŞİM BİLGİLERİ

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine makale katkısı sunmak isteyen araştırmacılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/jiss linkten ulaşabilirler. Ayrıca her türlü sorun ve bilgi paylaşımı için  sbedergi@karatekin.edu.tr mail adresinden iletişime geçebilirler. 

   Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yeni Mahalle, 15 Temmuz Şehitler Bulvarı No:10 Enstitüler Binası 18200 Merkez / ÇANKIRI

sbedergi@karatekin.edu.tr

 0 (376) 2189556 / 6330



Makale gönderme, makale işlemleri ve yayın için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Türkçe ve İngilizce tam metinlere İnternet erişimi ücretsizdir.